Er is nu meer dan 1 miljard dollar Bitcoin opgesloten in de 8 miljard dollar markt van DeFi.

DeFi blijft groeien met indrukwekkende snelheden. Zal de ruimte op termijn rijpen, of zal de populariteit ervan de instabiliteit versterken?

Komt de DeFi-trein in een stroomversnelling, of ligt hij net voor op de ontsporing? Te midden van de angst voor terugtrekking en de herhaling van de ICO-zeepbel, blijft Decentralized Finance (DeFi) de Bitcoin-houders aantrekken als een gemakkelijke manier om passieve inkomsten op te zetten via hoge rentetarieven.

Bitcoin blijft DeFi binnengaan

Wat vier maanden geleden de totale waarde van DeFi was, is nu goed voor 98.300 BTC, ter waarde van ongeveer 1,05 miljard dollar. Na deze enorme groeitrend ziet u waarschijnlijk vele grafieken zoals deze, die betrekking hebben op de DeFi-ruimte.

Dankzij de gelddrukprogramma’s van de Federal Reserve verschuift de post-corona-perceptie van Bitcoin naar een veilige haven tegen de krachten van de inflatie. Toch neemt iets meer dan 1% van de gebruikers van cryptokronen deel aan de DeFi-markt – wat voldoende is om de snelle groei te stimuleren.

  • Juni 2020 – DeFi TVL (totale waarde vergrendeld) werd geschat op $1,05 miljard. Bitcoin vertegenwoordigde 4,7% van die waarde, of $47,5 miljoen.
  • September 2020 – DeFi TVL bereikte op 30 augustus 7,88 miljard dollar (nu 8,52 miljard dollar). Bitcoin vertegenwoordigt ongeveer 12% van die waarde, goed voor meer dan 98.000 BTC, met een waarde van iets meer dan 1 miljard dollar, wat de TVL is van de hele DeFi ruimte slechts vier maanden geleden.

Naarmate de adoptiegraad van de Bitcoin Revolution toeneemt, in de hoop de mijlpaalpiek van 2017 van 20.000 dollar per BTC te herhalen of te overtreffen, presenteert DeFi een potentieel perfect voertuig om al die stationaire crypto-munten in te zetten. Etherische protocollen (slimme contracten) bootsen traditionele financiële instrumenten zoals leningen na, maar zonder de uitputtende achtergrondcontrole en -bemiddeling.

Daarom zou iedereen met wat munten in zijn crypto-wallet, en wat geduld, zijn eigen virtuele privé-bank kunnen simuleren, maar zonder een overheid die in je nek ademt. Dat laatste is vooral gunstig voor degenen die geen toegang hebben tot de traditionele bankdiensten.

Bitcoin Tokenizing Protocols gebruikt in DeFi

Om met DeFi-protocollen/netwerken te kunnen communiceren, moet Bitcoin eerst worden vergrendeld met een geslagen ERC-20-token, waardoor het mogelijk wordt om te communiceren met slimme contracten op het Ethereum-netwerk. Dit zijn de meest dominante vormen van het token van Bitcoin in de DeFi-ruimte:

  • Tokenized Bitcoins in de vorm van Wrapped Bitcoin (WBTC) vormen het grootste deel van de stijging, met alleen al dit jaar meer dan 56.000 BTC.
  • Volgende is Ren’s Virtual Machine (RenVM) met meer dan 21.000 Bitcoins op naam. Het is gegroeid van 5.800 BTC in juni tot 27.000 BTC in september. Na RenVM is Aave met meer dan 17.000 BTC en Balancer met meer dan 9.000 BTC.
  • Lastly, het competitieve slimmerikenetwerk van het Ethereum, het Lightning Network, is amper gelabeld samen met slechts 1,2% van de Bitcoins (ongeveer 1.060) geïnvesteerd, goed voor slechts een 0,02% stijging in september.

Welk percentage van het totale aanbod van BTC is in DeFi?

In totaal vertegenwoordigt de totale hoeveelheid Bitcoin die in DeFi is vergrendeld slechts 0,47% van het totale Bitcoin-aanbod. Dit in tegenstelling tot de 5% van alle Ether vergrendeld in de DeFi-ruimte.

De DeFi ruimte kan bieden tal van mogelijkheden voor loterij-achtige fortuinwinsten, maar wees ervan bewust dat je moet weten wat je doet in een dergelijke chaotische omgeving. Wanneer meer mensen worden aangetrokken uit dergelijke verhalen van het verrukkelijke succes, zullen er meer hacks en meer oplichterij zijn, net als tijdens de ICO-rage.

De post-corona economische omgeving is een ideale opstelling voor het voeden van de quick-buck-impuls, meer nog dan anders. Terwijl de vergelijking met de ICO rage vrij ver van de DeFi ruimte is, draagt het gaan door een aantal van de lessen uit het verleden.